Topp tio klassiska videospel

10. Pong

Ursprung : Pong var baserat på ett spel som heter ‘Tennis för två’ som var en simulering av ett spel tennis i ett oscilloskop. Fysikern William Higinbotham, designern, går in i historien och skapar ett av de första elektroniska spelen som använder en grafisk skärm.

Konceptet : Spelet är avsett att representera en omgång Tennis eller Bordtennis (Ping Pong). Varje spelare har ett slagträ; fladdermusen kan flyttas vertikalt. Skärmen har två horisontella linjer på skärmens övre och nedre del. En boll serveras och rör sig mot en spelare – den spelaren måste flytta slagträet så att bollen träffar den. Bollen återhämtar sig och går tillbaka åt andra hållet. Beroende på var bollen träffar fladdermusen kommer bollen att röra sig i olika riktningar – om den träffar en av de övre eller nedre raderna, studsar den av. Tanken är helt enkelt att få den andra spelaren att missa bollen – och därmed få en poäng.

Spel: medan det låter helt tråkigt är spelet faktiskt mycket beroendeframkallande. Det är lätt att spela men mycket svårt att bemästra, särskilt med snabbare bollhastigheter och mer akuta vinklar av “studs”.

Nostalgi : för mig är detta far till videospel. Utan Pong skulle du förmodligen inte ha tv -spel – det startade vurmen som skulle fortsätta växa och bli en industri på flera miljarder dollar. Jag kommer alltid ihåg det här spelet!

9. Frogger

Ursprung : detta spel utvecklades av Konami 1981 och var det första spelet som introducerade mig till Sega. Vid den tiden var det väldigt nytt och introducerade en ny spelstil.

Konceptet: Enkelt – du vill gå från ena sidan av vägen till den andra. Vänta lite – det är mycket trafik; Jag borde undvika trafiken. Phew gjorde det – häng på, som satte den där floden. Bättre hoppa på dessa sköldpaddor och stockar och komma till andra sidan – häng på det är en krokodil! AHHH! Det låter enkelt – bilarna och stockarna ligger i horisontella rader, och riktningen de rör sig, antalet stockar och bilar och hastigheten kan variera. Du måste flytta din groda uppåt, nedåt åt vänster och höger, undvika bilarna, hoppa på stockar och undvika otäcka varelser och komma hem – gör detta flera gånger och du flyttar till nästa nivå.

Game Play : Ännu ett enkelt koncept som är otroligt beroendeframkallande. Detta spel är beroende av timing; du hittar dig själv att tänka in och ut ur trafiken och ibland går ingenstans. Grafiken är dålig, ljudet är hemskt, men adrenalinet pumpar verkligen när du försöker undvika den väldigt snabba bilen eller ormen som jagar dig!

Nostalgi : Jag älskar det här spelet av många anledningar. Jag spelade den länge, men blev aldrig riktigt expert – det var dock det första spelet jag lyckades reproducera med Basic på min ZX81 – jag sålde till och med cirka 50 exemplar i Tyskland!

8. Space Invaders

Ursprung : Tomohiro Nishikada, designern av Space Invaders, inspirerades av Star Wars och War of the Worlds. Han producerade ett av de första skjutvideospelen och drog kraftigt från Breakouts spelbarhet.

Konceptet : utomjordingar invaderar jorden i “block” genom att gradvis flytta ner på skärmen. Som jordens rädda frälsare är det din uppgift att använda din ensamma laserkanon genom att röra sig horisontellt och zappa de jävla utlänningarna från himlen. Lyckligtvis har du fyra baser att gömma dig bakom – dessa sönderfaller så småningom, men de ger ett visst skydd från främlingens missiler.

Game Play : detta är ett mycket repetitivt spel, men mycket beroendeframkallande. Varje våg börjar lite närmare dig och rör sig lite snabbt – så varje ny våg är en svårare utmaning. Spelet involverade en hel del strategi och bra handkoordinering.

Nostalgi : Jag slösade mycket tid på att spela det här spelet. Medan ursprungligen helt enkelt gröna utomjordingar attackerades, lade några smarta nördar färgremsor till skärmen och utomjordingarna bytte färg magiskt ju lägre de fick – det var ungefär lika högteknologiskt som det kom tillbaka under monokroma videospel!

7. Galaxer

Ursprung : Galaxerna utvidgade temat Space Invaders genom att låta utlänningar sväva ner på försvararen. Det var ett av de första spelen som hade färgade sprites.

Koncept : Ta Space Invaders, lägg till lite färg, ta bort baserna och få några av utomjordingarna att svepa ner på dig och du har galaxer. I grund och botten är konceptet detsamma som Space Invaders, du försvarar världen mot utomjordiska inkräktare, men snarare än att hela skärmen full av utomjordingar rör sig ner på dig på ett snyggt ordnat sätt får du grupper av utomjordingar som slingrar ner på slumpmässiga sätt.

Spel : om du gillade Space Invaders kommer du att älska det här. Strategierna är olika, eftersom du ofta måste undvika två eller tre olika grupper av främmande ‘swoopers’ men om du kan skjuta dem när de sveper, får du några bra bonuspoäng. Spelet är svårt tills du vänjer dig vid några av mönstren

Nostalgi : det här var ett av de första spelen jag spelade på en stationär dator som var nästan precis som arkadens berömmelse. Jag hade en gammal Acorn Electron, och det här spelet var nästan perfekt på den här lilla maskinen. Jag saknar min gamla Acorn Electron!

6. Försvarare

Ursprung : Detta spel skapades av Williams Electronics 1980. Spelet designades av Eugen Jarvis, Sam Dicker, Paul Dussault och SLarry DeMar. Det var ett av de första spelen som innehöll komplexa kontroller, med fem knappar och en joystick. Medan det var långsamt att fånga på grund av dess svårighet var det fortfarande ett populärt spel.

Koncept : De flesta av shoot-em-up-spelen i eran var horisontella shote-em-ups. Detta spel förändrade spelplanen genom att vara en vertikal skytt. Återigen är utomjordingar avsedda att göra otäcka saker på jorden – den här gången försöker de kidnappa 10 människor. Du är ansvarig för den enda försvararen och måste döda utomjordingarna innan de kidnappar människorna. Du flyger över ett “landskap” och kan se dina människor fundera runt på ytan. Utlänningarna dyker upp och faller mot människorna – du kan döda dem vid denna tidpunkt, men skulle de ta tag i en utomjording, måste du skjuta utlänningen och fånga människan innan främlingen når toppen av skärmen.

Spel: Detta var ett fantastiskt spel som var lätt att spela men svårt att bemästra. Att skjuta utlänningarna och fånga människor gav de bästa bonusarna, och detta utgjorde en stor del av strategin. Det fanns någon annan typ av utomjordingar som jagade dig och gjorde spelet mycket mer hektiskt än andra; ofta var det bara en lättnad att avsluta en nivå. Även om det inte var så beroendeframkallande som vissa, gav det en känsla av prestation när du nådde en hög poäng.

Nostalgi : Jag åkte på semester med en vän i en vecka och vi tillbringade hela veckan i arkaden och spelade det här spelet och det främsta spelet på min lista (jag kommer inte att avslöja namnet nu!). Det var en av de bästa minnena från mina tonår!

5. Missilkommando

Ursprung : I juli 1980 publicerade Atari ett revolutionerande spel. Den hade inte en joystick, men hade en boll som styrde en markör på skärmen. Det programmerades av Dave Theurer och licensierades till Sega.

Koncept : De irriterande utomjordingarna blir smartare. Istället för att skicka rymdskepp ner för att slåss gömmer de sig i rymden och skickar en massa missiler för att spränga jordens städer. Detta spel var unikt eftersom det använde en “rund” joystick. Du använde detta för att flytta till en punkt på skärmen och sedan skjuta en missil in på den här platsen – den kulminerade explosionen skulle förstöra alla missiler som träffade “molnet”. Missilerna var i huvudsak linjer som rörde sig ned från toppen av skärmen i varierande vinklar och hastigheter – några av dem skulle delas upp i flera ‘missiler’ halvvägs ner.

Spel: detta är ett mycket strategiskt spel. Att placera dina bomber på rätt plats och tajma dem rätt kan i princip rensa främmande missiler snabbt och enkelt. När spelet gick på befann du dig att rotera hjulet frenetiskt och försökte få bomberna på rätt plats. Det här spelet var adrenalinpumpande kul – ibland tycktes du stå emot omöjliga odds och ändå skulle du andas lättnad när en stad överlevde.

Nostalgi : detta var ett av de första spelen jag spelade på en bordsmaskin. Även om dessa inte riktigt höll på, var det fortfarande kul att kunna lägga ner en burk läsk medan du spelade!

4. Breakout

Ursprung : Detta spel var starkt inspirerat av Pong. Det skapades 1976 av Atari, med Nolan Busnell och Stew Bristow som nyckeldesigners. Det är förmodligen ett av de mest klonade spelen någonsin, även idag finns det nya spel baserat på samma tema som kommer ut. Uppenbarligen inspirerades Apple II-datorn av det här spelet – wow var skulle Steve Jobs vara nu utan Breakout.

Koncept : Idén är enkel – du har en fladdermus längst ner på skärmen som kan röra sig fram och tillbaka. Ovanför dig är en tegelvägg. En boll kommer att röra sig från ditt slagträ – varje gång den kolliderar med en tegelsten försvinner tegelstenen och bollen studsar tillbaka mot dig. Din uppgift är enkel – stoppa bollen som går från botten av skärmen genom att placera din fladdermus i vägen och studsa tillbaka bollen mot väggen – du måste också ta bort alla tegelstenar i väggen för att gå vidare till nästa nivå!

Spel: detta är ett ganska svårt spel att bemästra. När tegelstenarna blir lägre varje nivå och bollhastigheten ökar blir det svårare och svårare att “bryta ut”. Ibland är vinkeln som bollen lossnar från bat så akut att det är mycket svårt att bedöma var bollen kommer att studsa! Det är ett av de spel där du bara fortsätter att säga “bara ett spel till” och innan du vet ordet av det har fem timmar gått.

Nostalgi : när jag bodde i Wales hade vi ett litet grovkammare som innehöll böcker och mitt lilla ZX -spektrum – jag brukade spendera timmar med att spela det här spelet när min far satt och studerade. Det var som en manlig bindningssession!

3. Vänta

Ursprung : Detta spel släpptes 1985 och utvecklades av Sega. Det var ett av de första 3D-racingspelen och ett av de första som introducerade ett ” realistiskt ” hjälpmedel för att spela spelet – att det var ett större replikskåp med motorcykelstil med speedo, bromsar och gas. Detta spel blev riktmärket för framtida racingspel och ledde till den mycket berömda Out Run-serien. Spelet använde smart “skyltar” och träd för att ge dig en känsla av att du rörde dig i hög hastighet.

Koncept : Du är en motorcykelracer – du sitter på toppen av en cykel och måste tävla runt en 3d-racerbana, passera andra förare och nå vissa kontrollpunkter inom en tidsgräns. Spelet med olika platser och förhållanden (som natt).

Spel: Ännu ett enkelt spel att spela men mycket svårt att bemästra. Det var viktigt att ställa in svängarna, särskilt om andra cyklister kom i vägen. Varje lätt beröring av en annan cykel eller krasch i en barriär saktade ner dig och gjorde det svårare att nå kontrollpunkten i tid. Den fantastiska grafiken (för tiden) gjorde det här spelet roligt att spela eftersom du verkligen kände att du var i ett lopp. Det är ett annat spel som fick dig att komma tillbaka för mer.

Nostalgi: Som barn ville jag alltid ha en riktig motorcykel, så det gav mig en känsla av att jag faktiskt hade en. Jag var väldigt bra på det här spelet (en d Pole Position) och hade hela tiden mitt namn på poängen med hög poäng – det är kanske det enda spelet jag verkligen kan säga att jag var en mästare.

2. Pacman

Ursprung : Utvecklat av Toru Iwatani och programmerat av Hideyuki Moakajima San, detta spel kom ut i mitten av 1980. Namnet härrör från en fras som relaterar till ljudet när din mun öppnas och stängs (påstås). Namco producerade spelet, men det tog verkligen fart i Amerika när Midway släppte det.

Koncept : Du är Pacman och du är mycket hungrig. Du hittar en labyrint full av “prickar” och glider runt och äter dem. Tyvärr finns det några spöken som inte är så glada över detta och de kommer att jaga dig och äta dig – men hej, det finns några riktigt stora prickar som ger dig makten att förvisa spöken tillbaka till deras centrala bur. Labyrinten är komplex och fyller hela skärmen, men det finns inga återvändsgränder – det finns också en passage mellan vardera sidan av skärmen. I mitten är buret som håller spökena – ibland visas bonusfrukt bredvid buret. Du måste i grunden äta alla prickar för att kunna gå vidare.

Spel: Detta är ett enkelt koncept, men med ganska anständig grafik och en beroendeframkallande melodi blev det en enorm framgång. Det finns en hel del strategi i spelet – varje spöke följer ett fast mönster (även om de så småningom glömmer detta och följer dig) – det finns faktiskt böcker som är dedikerade till den bästa vägen för att undvika spöken. Spelet blir svårare när du går, med spöken snabbare och blir smartare.

Nostalgi : det finns något med musiken i det här spelet som bara är så fångande – även när jag skriver det kan jag höra det i mina tankar. Det är ett av de första spelen jag kan komma ihåg att använda musik som en viktig försäljningsargument. Jag slösade bort många timmar med att spela detta spel, och även om jag aldrig var bra hade jag alltid kul att försöka skapa nya rutter. Det är förmodligen också min mest framgångsrika programmeringsprestation – jag designade en version av denna för Acorn Atom och sålde faktiskt ett par hundra exemplar (igen i Tyskland) – jag är stolt över att jag som tolvåring kunde använda logik och programmering färdigheter och tjäna lite pengar på att göra det.

1. Asteroider

Ursprung : Det är verkligen fantastiskt att tänka att detta spel först släpptes 1979 – jag har spelat det i 30 år nu! Utvecklat av Atari och designat av Lyle Rains och Ed Logg, använde spelet smart vektorgrafik och riktig tröghetsfysik för att omvandla ett enkelt koncept till ett klassiskt spel.

Koncept : Ditt lilla rymdskepp har avvikit i ett asteroidbälte. Med hjälp av thrusterar, en pålitlig laserkanon och en överrymd enhet måste du flytta ditt rymdskepp i alla riktningar över skärmen och undvika asteroiderna. Du kan gå var som helst på skärmen och till och med att gå bort från kanten är OK – det råkar bara vara ett universum. Asteroiderna kommer mot dig från alla vinklar. Ursprungligen är de stora och är ganska långsamma. När de väl träffades delades de upp i mindre asteroider, och dessa mindre asteroider delades upp igen – ju mindre asteroiden desto snabbare går den. Ibland kommer ett otäckt främmande fartyg att dyka upp och börja skjuta på dig – han kommer ibland att slå asteroiderna och dela dem. Idén med spelet är enkel – förstör alla asteroiderna utan att kollidera i dem eller bli skjuten av en utomjording.

Spel : Wow vad kan jag säga. För att verkligen lyckas med detta spel måste du använda strategi – att skjuta på alla asteroider kommer att fylla skärmen med många små snabba asteroider, vilket gör det svårt att undvika kollisioner. Därför krävde spelet att du plockar ut en asteroid i taget och sedan hanterar de mindre asteroiderna. Medan du gjorde detta var du också tvungen att manövrera gingerly; med verklig tröghet befann du dig ofta drivande utan att inse det och plötsligt var du mitt i fyra eller fem asteroider.

Nostalgi : det här är ett av de enda spelen jag fortfarande spelar idag. Oavsett om det är “Buck Rogers” i mig, eller om jag bara gillar den utmaning jag inte vet! Man skulle tro att jag efter 30 års spelande antingen skulle behärska spelet eller bli uttråkad; på något sätt har inget hänt – jag kan ibland få en mega poäng, men vanligtvis är jag bara genomsnittlig. Jag antar att jag gillar det faktum att det får mig att tänka och håller min hand-öga-samordning i toppläge! Om jag bara kunde få tillbaka alla de pengarna som jag pressade in i asteroiderna – skulle jag vara väldigt rik!

Läs också Hur man väljer videospel som både föräldrar och deras barn kommer att älska